Če pustim psa ob strani in se osredotočim na človeka, lastnika, vodnika. No, samo za kak trenutek sicer, saj je namen tega seveda preslikati osebnostno strukturo in lastnosti v odnos s psom. Dajte si odgovorit na par vprašanj. Pa bodite iskreni, kruto iskreni. Kdo ste? Koliko ste v stiku s samim seboj? Kaj so vaše močne osebnostne lastnosti? Težko sprejemate odločitve, ste pogosto zaskrbljeni, brezvoljni, prestrašeni? Vidite pri sebi dodatne možnosti za to, da postanete najboljša verzija sebe? Ki je v sožitju s samim seboj in okolico?

Delo na sebi in spreminjanje sebe je v vzgoji psa in vajinem skupnem življenju najtežji del, žal pogostokrat zanemarjen, a neizbežen. Vzemimo primer, da je vaš pes »picture perfect dog«, ki pa je še vedno samo pes. To pomeni, da je njegov cilj jasen – zadovoljiti lastne potrebe in želje ter s tem doseči udobje bivanja. In pri tem, če mu le dopuščamo, »ubirati bližnjice«. Kar se tega tiče, se ne slepimo več, a ne? Sedaj pa vzemimo primer, da imamo dva tipa osebnosti. Vodnik, ki je samozavesten, odločen, vztrajen, dosleden in brezkompromisen, ter lastnik, ki je nedosleden, furjast, nepozoren, neodločen, popustljiv ter v konstantnem krču skrbi in strahu. Namenoma sem uporabila izraz vodnik za prvi primer osebnosti ter lastnik v drugem primeru. Vodnik je oseba, ki jo pes potrebuje, si je želi in jo zasluži. Z vodnikom bo življenje »picture perfect« psa res »picture perfect«. Z lastnikom pa bo ta »picture pefect dog« lahko kaj kmalu postal »pain in the ass«. Pa da ne bo pomote, oba, tako vodnik kot lastnik, obožujeta svojega psa in mu želita le najboljše.

Ključen korak v enačbi lepo vzgojenega psa, kot sem že tolikokrat poudarila, ste vi. In, glede na izkušnje, ki jih imam, tudi najbolj pogost razlog za težave s psom ter za mnogo ljudi najtežja ovira pri reševanju le-teh. A žal tako je in nič drugače! Nobena vzgoja ali šolanje psa ne bo dovolj, če sami ne boste v očeh psa zaupanja vreden vodnik. Ne zgolj lastnik, temveč vodnik. Samozavesten in odločen. Če ne, bo pes zadevo vzel v svoje tace, verjemite mi. Kljub temu, da psu s srcem in razumom želite izključno le najboljše, če v odnosu z njim ne vodite, usmerjate, podajate jasna navodila, kaj lahko in kaj ne, namreč izgubljate svojo kredibilnost. In s tem, da ste potem jezni, zafrustrirani, slabe volje, v konstantnem krču…, zadeve le še poslabšate. Miren, potrpežljiv, odločen, čustveno stabilen, samozavesten vodnik, iz katerega veje energija »Ne ZAJ… se z mano!«, je tisto, kar pes potrebuje. Dejansko precej majhen korak za psa, a ogromen za marsikaterega človeka.

Torej, ko se začnejo pri psu pojavljati neželeni vzorci vedenja oziroma kakršnekoli težave, dajte pogledat sami vase. Iskreno. In potem nekaj spremenit, da postanete (naj)boljša verzija sebe. Skoraj garantirat bi si upala, da bo sledil uspeh tudi v odnosu s psom. Pes pa bo postal najboljša možna verzija »picture perfect dog«.