Kaj ima družabnost z metulji? Ne vem, verjetno je povezano s tem, da živijo v rojih, čeprav sama marsikdaj opazim le enega metuljčka naenkrat. A kakorkoli, nisem lepidopterologinja, pa ne bom pametna, kar se tega tiče. Dejstvo pa je, da se je v angleškem jeziku uveljavil splošen izraz za zelo družabno bitje, ki ga tudi sama pogosto uporabljam. To je »social butterfly«.

Izraz »social butterfly« v pasjem svetu (sicer pa tudi pri ljudeh) označuje izredno družabnega psa, ki je zelo rad v družbi drugih psov in ljudi, željan je interakcije ter pri tem popolnoma neizbirčen. In neproblematičen. To so tisti psi, o katerih od mojih strank največkrat slišim »Kaj bi jaz dal, da bi imel takega psa kot je sosedov Maksi! Povsod mu sledi, sploh ne potrebuje povodca, še na ljubljanski tržnici ne. Ko se srečamo, me vedno tako zelo nežno pride pozdravit z mahajočim repom. Ko gremo kdaj skupaj po nabrežju Ljubljanice, se razveseli čisto vsakega psa, pa naj se tisti zaganja vanj, lahko je črn, velik, nahajpan… Ko sedimo v kavarni in moj Grom odreagira na vse, kar gre mimo, na Maksija kar pozabimo. Razen, ko mu kelnar’ca prinese za polizat malo jogurta, ker ga, jasno, obožuje! On jogurt, kelnar’ca pa njega, Maksija. Tako kot ga vsi, ki lezejo in grejo.«

Se strinjam, da Maksi deluje kot idealen pes spremljevalec, ki si ga vsi želimo. A če pogledamo malo bolj analitično in na široko, je Maksi v splošni pasji populaciji veliko bolj redek primerek psa kot je Grom. Psov, ki jih označujemo z nazivom »social butterfly«, je izredno malo. Res je, da se nam zdi, da so prisotni povsod, saj zaradi sposobnosti primernega vedenja v različnih situacijah in okoljih, dejansko povsod lahko gredo. A v resnici je delež psov, ki so izjemno družabni in neizbirčni, kar se družbe tiče, v celotni pasji populaciji zelo nizek. Podoben delež je tistih psov, ki so nasprotje »metuljčkom« – torej psi, ki so agresivni in sploh ne sprejemajo družbe.

Kje pa je večina naših psov? In nas, če smo iskreni? Večina ljudi, psov, bitij je selektivno družabnih. Kaj pa zdaj to pomeni? Po domače povedano, tako kot meni ne odgovarja družba prav vseh človeških bitij na svetu, tako predstavniku večine v pasjem svetu ne odgovarja družba prav vseh psov na svetu. Preprosto. Nekateri ne marajo družbe mladičev, nekateri družbe istega spola, nekateri radi prijazno pozdravijo, a ne obožujejo norenja s psi…, nekateri pa imajo le enega ali dva prijatelja.

Pa je s tem kaj narobe? Popolnoma nič! Je naš kuža kaj manj idealen? Niti slučajno! Majhen pes ni nič manj idealen kot velik, črn pes ni nič manj idealen kot tribarven, nedružaben pes ni nič manj idealen kot družaben in nenazadnje – moj pes ni nič manj idealen kot tvoj. Bolj kot to, da imamo v glavi ideal in željo po tem, da bi bil naš pes »social butterfly«, se osredotočimo na to, da kot dober vodnik poskrbimo, da naš pes postane najboljša verzija sebe. In na ta način idealen.

Foto credit: FluffyPixels – Tea Nagode PetPhotography