»Kaj komplicirate, saj ne bo nič, se bosta že sama zmenila!« Znano? No, če govorim v svojem imenu, vsekakor neštetokrat slišano. Nekajkrat pa tudi videno skozi rezultat, ki je sledil in ni bil prijeten. Kakorkoli, dotaknila bi se teme združevanja/druženja med seboj nepoznanih psov/krdel. Naj gre za skupno vselitev dveh krdel, prihod novega člana v obstoječe krdelo, pa tudi druženje nepoznanih psov na sprehodu, v pasjem parku…
Zelo pogosta napaka, ki jo lastniki psov naredijo, je, da enostavno pripeljejo psa/pse na teritorij drugega psa/krdela ter upajo na najboljše po principu »se bodo že sami zmenili«. Velik »NE«! Ne delajte tega! Lahko se ne bo zgodilo nič posebnega, lahko pa bo prišlo do prepira, pretepa, »štale« dveh ali več psov. S tem, ko pripeljete psa na teritorij drugega psa/krdela, imate veliko možnosti, da bo domači pes/krdelo reagiral obrambno v smislu, da bo branil svoj teritorij, nekaj, kar je njegovo. Nepoznan pes obstoječemu krdelu oziroma psu, ki že živi tu, predstavlja vsiljivca oziroma napadalca na njegov teritorij. Od energije »novega psa« pa je odvisno, ali bo reagiral nazaj ali se bo podredil. Če bo odreagiral »primerno«, bo seveda »štala«. Še posebej, če bomo tudi v tej fazi še kar čakali, da se zmenijo sami.
Torej, da si ne zagrenite trenutka, dneva, celo življenja, vam zato polagam na srce, da prvo srečanje psov opravite na nevtralnem področju, in sicer na način, da se skupaj odpravite na dolg, premišljen in strukturiran sprehod. Na ta način bodo psi začeli plesti vezi krdela skozi sprehod. Nato, če govorim o novem članu vašega že obstoječega krdela, se odpravite proti domu. Pri vstopu oziroma prehodu vseh vrat date prednost psom, ki tam živijo, tem pa sledi »nov pes«. Na ta način bo obstoječe krdelo smatralo, da nov pes ne predstavlja vsiljivca, temveč dobrodošlega člana.
No, tudi če boste vse to upoštevali in se bo vse skupaj izteklo super fajn, brez »štale«, to še ne pomeni, da v skupnem življenju vašega krdela ne bo nikoli prišlo do prepira in pretepa. Tudi med najboljšimi prijatelji, psi, ki se med seboj ekstra dobro razumejo. Razlogov je lahko veliko, od nespoštovanja osebnega prostora v določenem trenutku, fizične bolečine, na katero pes odreagira, pa do prisvajanja… Če do tega pride, pa je seveda pomembno, da odreagiramo hitro, ohranimo mirno energijo in damo pse narazen. Ne bom šla v podrobnosti, a zapomnite si, da prepir ne umirite s kričanjem in delovanjem, ki dejansko dviga energijo psov, temveč z lastno umirjeno energijo. To ne pomeni, da ne uporabite glasu, pomeni pa, da namesto cviljenja in dretja odreagirate z odločnim in jasnim glasom.
Ko do pretepa pride in se ta tudi konča, je ključnega pomena, kako boste zadevo v krdelu peljali naprej. Priporočam, da jo pustite v preteklosti, tako kot jo bodo vaši psi. Odpeljite jih na sprehod, kjer hodijo ob vas. Na ta način je njihov fokus v isto smer, fizično in umsko sledijo istemu cilju in se ne osredotočajo eden na drugega. S tem pa se znižuje raven energije. Nikakor pa jih ne izolirajte do konca življenja. Seveda jih ločite, kadar nimate nadzora nad situacijo in če obstaja možnost spopada, sicer pa se zavedajte, da je socializacija neprecenljivega pomena za stabilnega psa. Stabilen pes pa je ključen člen stabilnega krdela. Če boste pse popolnoma izolirali (živijo vsak v svojem prostoru, dejansko pa čutijo »vsiljivca« na drugi strani), pa boste v resnici ustvarili le še večjo tenzijo in spodbujali teritorijalnost, kar pa je eden glavnih razlogov za nesoglasje. In možnost za pretep boste s tem le povečali.
Torej, pretep ni konec sveta. Nenehna skrb in strah, da in kdaj se bo spet zgodilo, pa predstavlja kar dobro podlago za to, da se relativno hitro zares tudi zgodi. Saj veste, energija in to… In verjemite mi, da razlog za pretep v krdelu praviloma tiči ravno v vas. Ja, spet smo pri vodenju in pri tem, kako pomembne so usmeritve, pravila, omejitve in rutina v krdelu. Podane z vaše strani, seveda.
Če se pretepom v krdelu želite izogniti, enostavno bodite dober vodnik. In naj se ne zmenijo sami!