Velikokrat se name obrnejo lastniki psov, ki imajo resne vedenjske težave. Psi, ne lastniki. Njihov pes je problematičen, neobvladljiv, celo nevaren – okolici in družini. Zelo običajno je, da so se lastniki pred tem že obrnili na strokovno pomoč in obiskovali različne šole, pa ni bilo nič bolje. »Poskusili smo že čisto vse, vi ste naša edina možnost.« Sem ali nisem? Ni odvisno od mene. Točno tako jim pojasnim. Običajno se to (da ni odvisno le od mene) pokaže tudi v praksi – na primer, ko je pes pri meni, je popolnoma ali mnogo manj problematičen, ko se vrne k lastniku, pa se praktično resetira na stanje pred prevzgojo. Stvar je precej logična, a gremo po vrsti…

Ko je življenje s psom že taka štala, da so zadeve neobvladljive, se moramo zavedati, da so njegove trenutne neželene vedenjske reakcije rezultat globljih težav. So posledica, ki se ni pojavila čez noč, temveč so se opozorilni znaki, ki smo jih spregledali ali pa jih nismo ustrezno naslovili, pojavili že dosti prej. So rezultat našega odnosa s psom, rezultat nas samih, ki smo očitno v očeh psa nesposoben vodja.

Če pričakujete od psa, da bo vzgojo, šolanje, stanje uma in energije v šoli oziroma, ko dela z menoj, kar posplošil na vajin odnos in vsakdanje življenje, se krepko motite. Če je vajin odnos več let temeljil na pretirani naklonjenosti in svobodi ter pomanjkanju strukture, discipline in usmeritev, boste »scali kri«, da boste spremenili percepcijo, ki jo ima vaš pes o vas kot o vodniku. Da si boste zaslužili verodostojnost in status dobrega vodnika.

Vaš pes se namreč (prekleto) dobro zaveda, koga je res treba upoštevati in koga ne. V njegovem možganskem procesorju je zelo dobro zabeleženo vsako najmanjše dovoljenje, vsaka zamujena korekcija, vsako spregledano neželeno vedenje in vsako (zaradi vaše nedoslednosti) nedokončano povelje. In ta programska shema, kljub spremembam, ki jih uvajate s prevzgojo, utrjuje njegov pogled na vas kot lastnika, ki ga ni potrebno upoštevati.

Zato je daleč najtežji del prevzgoje prenova vašega odnosa s psom. Vaje, treningi, pridobivanje novih izkušenj, upoštevanje strokovnih navodil, omejevanje… Vse to so lahki koraki, verjemite mi. Osnovni, ključni in nujni, a lahki. Najtežji del je spremeniti percepcijo, ki jo ima vaš pes o vas kot vodniku oziroma o vas kot o zaupanja vredni osebi. To pa je trdo delo, ki enostavno zahteva vaš čas, pozornost, odločnost in doslednost ter ogromno dela na sebi.

Zato ni odvisno od mene. Odvisno je izključno od vas, le vi sami lahko postanete najboljša verzija sebe, oseba, ki se jo splača poslušat in vodnik, ki je vreden zaupanja vašega psa.