Enkrat sem že govorila o kraljevih disciplinah v pasji vzgoji, kot sta odpoklic in umirjanje. Tokrat predstavljam naslednjo. To je vaja, ki jo imenujemo »fiksni prostor«, poimenujemo pa pravzaprav po želji. Največkrat uporabljamo izraze, kot so: »prostor«, »plejs« (angl. place), »plac« idr. Poleg tega, da je ena od kraljevih disciplin, je vaja »fiksni prostor« tudi ena prvih, s katero se vodniki spoznajo, ko s psom pridejo v našo šolo.

Namen vaje je, da gre pes na povelje na določen omejen prostor in na omejenem prostoru ostane, dokler povelje ni razveljavljeno. Ne glede na čas trajanja vaje in ne glede na motnje v okolici. Zelo pomembno in zelo praktično je povelje v stanovanju, kjer že na splošno pride prav, da se pes »pospravi«, »sparkira« in je nemoteč. Ko govorim o omejenem prostoru v stanovanju, gre lahko za pasje ležišče, prostor za počitek v boksu oziroma kaj drugega, kjer želimo, da pes ostane in se tam umiri.

Zakaj pa je vaja tako zelo pomembna? Zagotovo ne le zato, da lahko v miru posesate stanovanje, brez da se vam pes mota pod nogami, potem pa – »udri po svobodi« z norenjem po stanovanju, lajanjem na mimoidoče, vdiranjem v osebni prostor družinskih članov… Pomembna je zato, ker v primeru, da jo resnično dosledno izvajamo, dosežemo to, da je pes sposoben v kakršnikoli situaciji na prostoru preklopit v stanje popolne sprostitve. Pomembna je zato, ker se pes na ta način uči samostojnosti in neodvisnosti, sprejemanja usmeritev in omejitev, samokontrole in neodzivanja na motnje ter predvsem, ker se uči umirjanja. Pomembna je zato, ker, če jo dosledno izvajamo, zmanjšuje tesnobo in stres ter vpliva tudi na splošno stanje duha in vedenje psa.

Mislim, da sem dovolj poudarila, kako pomembna je, ponavljam pa, da je učinkovita izključno in samo v primerih, ko jo izvajamo redno in dosledno – vsakodnevno, večkrat dnevno, v različnih časovnih intervalih, v različnih situacijah, pod različnimi motnjami… Redno in dosledno pomeni, da je potrebna naša reakcija prav vsakokrat in prav na vsako kršenje povelja. Ja, tudi stokrat bomo morda v enem dnevu morali vstati s kavča in psa pospremiti na prostor. Ker redno in dosledno pomeni tudi »brez pogajanja«. Ne glede na to, ali gledaš televizijo, kuhaš, v drugem prostoru govoriš po telefonu, si zraven, si zunaj, sprejemaš obiske, se družiš z gosti – če mu daš povelje, da gre na prostor, je tvoj pes na prostoru. Druge opcije ni!

A verjemite mi na besedo, če vaje še ne izvajate – ko jo boste dovolj redno in dosledno prakticirali in bo »plac« osvojen, boste zagotovo pozitivno presenečeni. »It’s magical!«