Če bi morala izbrati le en pasje dober nasvet, ki bi ga lahko podelila z novopečenimi pasjimi starši, bi bil to zagotovo ”Opazujte svojega mladička ter ga potrjujte in nagrajujte za vse, kar naredi prav!”. Čisto zares!

Pes počne tisto, kar mu prinaša ugodje. In preneha z vedenjem, če temu sledi neugodje. Zelo preprosto lahko to dejstvo kot dobri vodniki izkoristimo. Še posebej pri mladičkih. Vsakokrat, ko pes sam od sebe naredi nekaj fajn, naj temu sledi nagrada. Kaj kmalu bo vedenje povezal s pozitivno posledico, zato bo to počel naprej, bolj pogosto, bolj intenzivno. Določeno vedenje bo torej ponavljal in nam ga celo začel sam ponujati. Zakaj? Ker bo sledila nagrada. Pa ne gre le za to. Zavedati se moramo, da ima takšen način več pozitivnih učinkov. Poglablja odnos med vodnikom in psom, pes bo svoj čas porabil za to, da bo izražal želena vedenja, ter za to, da bo razmišljal, kako, s čim in na kakšen način priti do nagrade. Po drugi strani ne bo imel ne časa ne energije za neumnosti, torej stvari, ki si jih od njega ne želimo.

Predstavljajte si svojega mladička kot nepopisan list papirja. Kot nebrušen diamant, ki smo ga prijeli v roke in ga lahko obdelamo le z veliko mero občutka, natančnosti, doslednosti, ljubezni… Ob predvidevanju, da je bil pri vzrediteljih deležen zdrave primarne socializacije (stiki z mamico, bratci in sestricami) in osnov sekundarne socializacije (stiki z odraslo osebo, otroki, živalmi, različni vplivi okolja, notranji in zunanji zvoki…), načeloma mladiček nima izkušenj, ki bi ga negativno zaznamovale ter povzročale neke vedenjske vzorce, ki niso primerni in bi jih bilo potrebno korigirati. Zato je zgodnje obdobje, ko je mladiček še mladiček, resnično ključno, morda naporno, a hkrati najbolj enostavno za ohranjanje pozitivnih vedenjskih vzorcev. Vzemite si čas in opazujte svojega mladička. Vsako spontano vedenje potrdite in nagradite, neželeno vedenje pa v zgodnji fazi, če je le mogoče, ignorirajte. Zagotovo boste navdušeni ob hitrem in zelo opaznem napredku.

Zelo pomembno za mladička je tudi pridobivanje novih izkušenj v življenju, govorim seveda o nadaljevanju socializacije. V notranjem prostoru, v različnih zunanjih okoljih, ob motnjah naravnega okolja ter izzivih urbanega in modernega sveta. Potrudite se, da svojega mladička z novostmi v njegovem življenju seznanjate na primeren način, to je na ustreznem energetskem nivoju sebe in psa ter s pozitivnim pristopom (potrditev in nagrada). Na ta način bo vaš pes umirjen in se bo na različne situacije v življenju zmožen odzivati/neodzivati primerno.

Ves trud, energija in čas, ki jih boste vložili v vzgojo mladička od prvega trenutka, ko ga boste prevzeli od vzreditelja, se vam bodo obrestovali. Verjemite mi! In uživajte te trenutke maksimalno, saj bodo še prehitro odrasli. Pa saj veste, doslednost je lepa čednost. Z njeno pomočjo boste postavili temelje lepega vedenja za celo življenje.