Sprehod, ki ga opravite s svojim psom, je zagotovo najbolj pomembna vsakodnevna aktivnost psa. Ne govorim le o fizični aktivnosti, temveč tudi o mentalni zaposlitvi ter aktivnosti poglabljanja odnosa med vodnikom in psom. Na sprehodu pes spoznava okolico ter različne dražljaje (v bolj ali manj urbanem okolju), ki mu lahko predstavljajo motnjo, stres, razlog za pretiran dvig energije… Skozi strukturiran sprehod se v sodelovanju z vodnikom pes nauči pravilnega odzivanja oziroma neodzivanja na motnje in dražljaje v okolici.

Zmotno je razmišljanje, da prosto tekanje na vrtu ali pa zgolj igra s psi lahko nadomesti sprehod. Sprehod je namreč aktivnost, ko je pes lahko pes, vodnik pa dober in (predvsem v očeh psa) zaupanja vreden vodnik.

Obvladovanje sprehoda pomeni, da vodnik pelje psa na sprehod in ne obratno, torej, da vodi sprehod vodnik in ne pes. Ko je pes na povodcu, ne vleče, z vodnikom hodi sproščeno, na popuščenem povodcu. Vodnik odloča, kje, kdaj in kaj se med sprehodom dogaja oziroma kje, kdaj in kaj pes počne. Pes je med sprehodom umirjen, saj zaupa vodniku, da ima okolico pod kontrolo v vsaki situaciji. Pomembno je, da vodnik med sprehodom del časa nameni tudi sproščanju psa, ko ta lahko samostojno raziskuje, svobodno teka in se veseli. V tem času se z vodnikom poigrata, naredita kakšno vajico ali trikec, ki sta se ga naučila v šoli, ter na takšen način tketa še globljo vez.

Strukturiran sprehod je torej ključen za vzpostavitev in ohranjanje dobrega odnosa med vodnikom in psom.