Večkrat sem že izpostavila temo energije psa. Nekaj o tem želim z vami podeliti tudi danes. Ena najbolj pogostih težav, s katero se lastniki psov obrnejo name, je, da se njihov pes nikoli ne umiri. Torej, ne glede na dnevno aktivnost, se pes niti za trenutek ne ”izklopi” oziroma nikoli ne preide v povsem umirjeno stanje nizke energije. Najbolj pogosto lastniki takšnih psov iščejo rešitev v povečevanju količine fizične aktivnosti, z namenom, da bodo psa enostavno toliko utrudili, da bo ”padel dol”.

Vsak od nas, ki se s športom ukvarja profesionalno, ali pa le rekreativno, ve, da z redno fizično aktivnostjo pridobivamo na moči, vzdržljivosti, fizični kondiciji, hitrosti, izboljšujemo rezultate…hkrati pa(čisto fiziološko, zaradi sproščanja snovi, ki povzročajo adrenalinski odziv telesa) doživljamo močne občutke lagodja, zadovoljstva, sreče. Dolgoročno takšne občutke lahko dosegamo le z vse bolj intenzivno/dolgotrajno aktivnostjo, kar pa je pravzaprav odvisnost. Nobena odvisnost pa na dolgi rok ni dobra za naše zdravje.

Voilà – popolnoma enako je pri psih! Postanejo adrenalinski odvisniki, ki potrebujejo vse več fizične aktivnosti. Morda vmes ”padejo dol” za kakšno minutko, nato pa so ponovno v akciji. Ves višek energije, ki se jim nabira, se ob nepravilnem usmerjanju seveda odraža skozi nezdrava stanja tesnobe in stresa, kar povzroča različna neželena vedenja (lajanje, skakanje, uničevanje, reaktivnost…). Zato vam polagam na srce – fizična aktivnost je za psa izjemno pomembna in nujna, ravno tako pa je izjemno pomembno in nujno, da pes zna početi nič oziroma samo biti, torej obstajati v umirjeni in sproščeni energiji.

Tako kot se mi ob koncu dneva sproščamo ob branju, meditaciji, nizko intenzivni vadbi ipd., moramo to omogočiti tudi psu oziroma ga tega naučiti. Seveda ne mislim, da bo pes izvajal jogo ali bral, obstaja panekaj aktivnosti, skozi katere se psi sproščajo in učijo biti mirni.
➡️ Poskrbite za redne, četudi krajše, strukturirane sprehode, kjer boste psa fizično in mentalno zaposlili. Takšen sprehod ga bo utrudil bolj kot večkilometrski tek. Sprehod se začne že v stanovanju, kjer psa najprej umirite (umirjen izhod iz boksa, umirjeno čakanje pri vhodnih vratih…).
➡️ Naučite psa vaje ”fiksnega prostora”. Z vajo se pes nauči samostojnega razmišljanja, upoštevanja meja, samokontrole, sproščanja in umiritve, kar se odraža na vsesplošnem izboljšanju vedenja.
➡️ Pes naj bo nagrajen izključno in le v stanju nizke oziroma mirne energije.
➡️ Ustrezno korigirajte vsa neželena vedenja v stanovanju, kot so lajanje, skakanje, sledenje…
➡️ Umirite se! Če ste vi kot vodnik živčni, zaskrbljeni, pod stresom, nestrpni, mi verjemite, da bo pes prebral in vsrkal vašo energijo.

Torej, ne spreminjajte svojega psa v športnega odvisnika, temveč poskrbite za njegov stabilen in zdrav duh v zdravem telesu.S tem mu boste dali tisto, kar resnično potrebuje, sebe pa nagradili s srečnim družinskim članom ter prijetnim skupnim sobivanjem.