pristop šolanja psa prispevek1Če se boriš z vedenjem svojega psa, verjemi, vem kako se počutiš. Ne le zato, ker se ukvarjaš s posledicami vedenja svojega prijatelja, ampak tudi zato, ker se enostavno ne znaš več opredeliti, kateri način vzgoje ali šolanja, bi bil zanj najbolj primeren. Na trgu je toliko nasprotujočih si mnenj in pristopov, da se človek težko odloči, katero pot izbrati in komu zaupati.

Vsakič, ko pride k meni nekdo, ki je poskušal že z vsemi drugimi pristopi, vem, da je najbrž premišljeval ure in ure, kam naj še stori in na koga naj se obrne. Vedno je na začetku prisotna tista negotovost, da ne bo rezultatov ali celo, da bi se stanje še poslabšalo.

Ko pomislim, kako težko je bilo meni, ko sem pred 10 leti iskala nekoga, ki bi razumel mojo psico. Ki bi mi znal razložiti, zakaj se obnaša tako impulzivno, iz kje izvira vsa agresija, itd… Vedno znova sem naletela na enake odgovore in enake pristope, ki pa pri njej žal niso delovali ( Naj omenim, da je bila moja psica ekstremno agresivna do ljudi in psov in da sem takrat skoraj obupala nad njo.). Po vsem tem nisem več zaupala nikomur, ki je rekel, da mi lahko pomaga in lahko si predstavljam, kako je tebi, ko enostavno se vidiš izhoda.

Na eni strani so ljudje, ki govorijo, kako boš še poslabšal situacijo, če boš uporabil to orodje ali ta pristop, po drugi strani pa eni pravijo, da brez tega pristopa in tega orodja ne boš nikoli videl rezultatov. Trenerji so precej ozkogledni in se držijo ene tehnike kot pijanec plota, žal pa s tem velikokrat psu škodijo. Pa daleč od tega, da bi trdila, da je moj način najboljši in edini pravilni. Na svetu je ogromno tehnik in pristopov in »balanced« pristop zame in moje stranke najbolje deluje.

Moj predlog: V času, ko je na vsakem telefonu možno posneti video, ni več izgovorov, da ne moreš pokazati, kaj delaš in kakšne imaš rezultate. To je tudi najboljši način, da se ljudje lahko prepričajo, da te niso same besede in spoznajo način dela in tehnike, ki jih uporabljaš (naši videi so zaenkrat lahko videni na Lepo vzgojen pes fb profilu).