Pozitivna motivacija vs. negativna motivacija post1Ko je govora o pozitivni motivaciji, se vedno vrtimo okoli priboljškov in nekateri celo okoli podkupovanja psa, da bi le ta naredil, kar želimo. Drugi pod to smatrajo igračke in crkljanje. Pa je pozitivna motivacija res le to?

Daleč od tega! Hrana je lahko izjemen motivator za psa, lahko bi rekli celo najboljši, če jo le znamo uporabljati. Pa boste rekli, kakšna znanost pa stoji tu zadaj? Psu daš ukaz, ta ga izpolni in za to dobi priboljšek…. Ja, pa ni tako preprosto, če govorimo o pravi pozitivni motivaciji. Za tisto pravo motivacijo potrebujemo ogromno željo po hrani, se pravi mora biti naš kuža lačen. Če naš kuža ni lačen, mu tisti priboljšek ne bo kaj mar. Ko govorimo o pravi pozitivni motivaciji, kuža dela za vsak svoj obrok, se pravi, si ga še kako zasluži. In iz tega lahko sklepamo, da prava pozitivna motivacija nima prav dosti skupnega s podkupovanjem, o katerem slišim ogromno, ko povem svojim strankam, da velik del rehabilitacije psa teži na delu s hrano. Če želimo pri svojem psu doseči boljšo odzivnost, moramo najprej dvigniti željo po hrani, to pa je v današnjih časih težko, saj se ljudem para srce ob misli, da bi njihov kuža izpustil kak obrok ali dva. Naši kužki so postali razvajeni pamži, ki jim straši (vodniki) vse »vtaknemo v rit«, pa skoraj mu ni treba vstati iz ležišča, saj mu lahko mi posodico prinesemo tja, da se ne bo revež utrudil. Iz psov smo naredili nekaj, za kar nikoli niso bili mišljeni….okraske pohištva.

Pozitivna motivacija pa ima tudi svoje pomanjkljivosti, saj ne deluje v vsaki situaciji. Kot sem že prej omenila, če kuža ni lačen, če misli, da je ogroženo njegovo življenje, če podleže najbolj primarnemu nagonu po plenu/lovu…. takrat se srečamo z negativno motivacijo.

Kaj pa je negativna motivacija?

Že sama besedna zveza nam pove, da je to nasprotno od pozitivne motivacije. Če smo prej psa nagrajevali za dobra vedenja, ga bomo sedaj korigirali za slaba vedenja. Kaj uporabimo v ta namen? Svoj glas, fizičen dotik, razne povodce, ovratnice in druge pripomočke.

Pozitivna in negativna motivacija sta bolj povezani, kot si ljudje mislijo in sta obratno sorazmerni. Se pravi, ko se ena poviša se druga zmanjša. Če psu dvignemo željo po hrani, bomo potrebovali veliko manj fizičnega/prostorskega pritiska/korekcije pri psu.

Kdaj uporaba pozitivne motivacije?

Najboljši primer so mladički, luštni, mali in radovedni. Pri njih se uporaba pozitivne motivacije zelooooo obrestuje, saj še nimajo negativnih vedenj in vzorcev (če so od dobrega vzreditelja seveda). S hrano lahko oblikujemo en kup pozitivnih vedenj in naredimo vsako izkušnjo prijetno za našega malčka v času socializacije.

Kdaj uporaba negativne motivacije?

Ko pes že ima slaba vedenja in negativne vzorce, takrat se je potrebno poslužiti tudi negativne motivacije, saj z njo psu povemo, da so določena vedenja nesprejemljiva za nas in okolico, saj so lahko tudi življenjsko nevarna.

Kako pa poteka rehabilitacija?

To pa je dobro premišljen postopek, prilagojen vsakemu psu posebej, kjer se uporabljata tako pozitivna (za novo naučena vedenja) in negativna (za korekcijo slabih vedenj) motivacija, da lahko spravimo psa nazaj v stabilno stanje.